Windhondenrennen

Windhondenrennen is een sport waarbij honden een kunsthaas moeten achtervolgen op een baan. De honden worden onderverdeeld in klassen, dit gebeurt op ras en geslacht. Alle honden dragen tijdens de wedstrijd een muilkorf om de honden tegen elkaar te beschermen.

De hondenraces vinden al enkele eeuwen plaats. De eerste hondenraces vonden plaats in Engeland en deVerenigde Staten. De rijke klasse nam honden mee naar de jacht. Het bleek namelijk al snel dat met name greyhounds zeer snel prooien konden vangen.

Eigenschappen hondenras[bewerken]

Het hondenras bezit zeer speciale eigenschappen. De meeste honden reageren op geuren en gaan dan op zoek naar een prooi. De greyhound reageert echter zeer snel bij het zien van een dier. Na het zogenaamde ‘coursing’, waarbij honden op een open veld een (kunst)haas zochten, werden de honden ingezet voor hondenraces. De greyhound is met name geschikt voor korte sprints. De hond loopt in Nederland meestal 277 tot 490 meter.

Hondenrennen in Nederland[bewerken]

In Nederland wordt het hondenrennen beoefend door fanatieke hondenliefhebbers. Er zijn 12 renbanen in Nederland waar voor de hobby races plaatsvinden. Dehondenrenbaan bestaat uit twee rechte zijden en twee bochten, te vergelijken met deatletiekbaan. Eigenaren beoefenen de sport, omdat windhonden niets liever doen dan rennen. Eigenaren van honden, die wedstrijden winnen, ontvangen een bos bloemen en een kleine vergoeding.

Om deel te nemen aan een hondenrace zal de hond minimaal 15 maanden of maximaal 8 jaar oud moeten zijn. Voordat een hond deelneemt aan een hondenrace heeft deze een verplichte startlicentie nodig. Als eerste moet de hond hiervoor een keuring ondergaan en de ‘verklaring goed rond’ ontvangen. Om deze verklaring te krijgen loopt de hond, met minimaal 2 andere honden, 2 ronden op de renbaan. Wanneer de hond zich niet stoort aan de anderen ontvangt deze de verklaring en kan bij het secretariaat van een renvereniging de startlicentie worden aangevraagd.

Hondenrennen buiten Nederland[bewerken]

In Groot-Brittannië en de Verenigde Staten zijn hondenraces commercieel. In Engeland is het gewoon om voor een avondje uit een renbaan te bezoeken. De eigenaar van een winnende hond ontvangt duizenden ponden of dollars.